Tijdschrift: De Ravenbanier

Via het onderdeel studie en onderzoek, waar we de voortdurende evolutie in onderzoekstechnieken op de voet volgen en de de vele historische en archeologische onderzoeken over de vroege middeleeuwen bijhouden, worden deze in leesbare artikels gepubliceerd in onze Ravanbanier.

We zijn de enige Vikingvereniging die al sinds 1999 een tijdschrift over Vikingen uitgeeft. Hier kun je alle correcte en authentieke artikels over Vikingen terug vinden.

Er zijn al verschillende jaren historische reeksen verschenen over o.a. de Vikingfiguren en over de historische plaatsen in de Lage landen.
Een vaste rubriek in onze Ravenbanier zijn de Saga's die nooit eerder in het Nederlands vertaald zijn. Het is dus een enorme eer dat wij deze als eerste mogen uitgeven.

Luit van der Tuuk, prof. Em. Johan Nowé en Vincent Ongkowidjojo zijn enkele van onze vaste auteurs.

De Ravenbanier wordt 4X per jaar uitgegeven

Nieuwsgierig geworden naar onze Ravenbanier? 

Je kunt het tijdschrift De Ravenbanier enkel ontvangen als je lid bent.

 

Nieuw inhoud van afgelopen Ravenbanier 84

Editoriaal

Bij het verschijnen van deze editie is de herfstevening al een tijdje voorbij en bestaan de warme zomerdagen nog slechts in onze herinnering.

Lees verder

 

Verslag activiteiten 3de kwartaal 2023

2  juli: viking dag

29 juli: Havenfeesten

5 augustus: Bespreken dekzeil Nokkvi

6 augustus: viking dag

3 september: Viking planning dag

9-10 september: Viking kamp tijdens vaardagen

 

Geplande activiteiten-Hou deze data vrij

Elke eerste weekend van de maand: Viking dag van 10:00-17:00

 

Gests Rima door Pieter Jansens

Gests rima, het rijm van de gast is onze volgende tekst; Dit korte rijm is ook gekend onder de naamAslu rima, het rijm van Aslaug. Daarmee kunnen we het beschouwen als een onderdeel van de Ragnar cyclys die we in de voorgaande teksten behandeld hebben. Het is een relatief korte tekst die specifiek het verhaal van Aslaug/Kraka uitdiept.

lees verder

Eerste Vikingen door Erik De Quick

Wat is de herkomst van de Vikingen, wie wordt ermee bedoeld?

In de meeste Frankische kronieken worden ze aangeduid met "Normanni" of "Nortliudi", In Angelsaksische teksten spreekt men over "Dani", en houwel de eigenlijke betekenis van deze namen respectievelijk "Noren" en "Denen" is, blijkt uit het verband meestal dat er noorderlingen in het algemeen worden bedoeld.

lees verder

Wie is wie in de Middeleeuwen, deel 5- Everhard de Saks, door Luit van der Tuuk

4. Everhard de Saks-Graaf van Hamaland

In een bericht uit 881, openomen in de kroniek van abt Regino van Prüm, vernemen we voor het eerst van Everhard de Saks die tevergeefs probeerde de Noormannen uit Nijmegen te verdrijven, maar door hen werd gevangengenomen. Everhard werd door zijn moeder Evesa vrijgekocht, ongedeerd, maar vernederd en ongetwijfeld vol wraakgevoeldes.

lees verder

 

Boekbespreking: Indiculus, door Mark Beumer

In Indiculus beschrijft Luit van der Tuuk de spirituele belevingswereld van de Vroege Middeleeuwen. Voor de vroege middeleeuwen waren de waarneembare en de bovenzinnelijke wereld volledig met elkaar verweven, laat Luit van der Tuuk zien in Indiculus. iedereen was zich voortudrend bewust van de aanwezigheid van bovennatuurlijke machten die invloed uitoefenden op het aardse bestaan.

Lees verder

Ons tijdschrift is in depot gegeven bij de Koninklijke Bibliotheek Albertina te Brussel onder depotnummer: 53.868.

Zou je graag bepaalde artikels willen lezen of een welbepaald nummer dan kun je deze bestellen.