Vikingschip

Dit is de enige en eerste verantwoorde reconstructie van een Vikingschip dat in Vlaanderen in de vaart is gebracht!

 

Het schip is een getrouwe reconstructie op schaal 1/3 van het meest bekende Vikingschip, gevonden te Gokstad in Noorwegen. Het is het type Vikingschip waarmee de Vikingen gedurende de 9de – 10de eeuw overzeese tochten naar Europa ondernamen.

 

Het Vikingschip was hét middel bij uitstek waarmee de Vikingen hun stempel drukten op hun tijd. Het schip biedt plaats voor 8 roeiers, maar kan ook gezeild worden. Uniek bij deze reconstructie is dat de drakenkop een reconstructie is van een vondst in de Schelde tussen Appels en Zele.

Elk 2de weekend van de maanden mei tot september, vaart het schip uit met bemanning.

Verwacht geen vooruitgang te boeken met een broos zeildoek

~Eyrbyggja Saga, c.20

 

Belangrijkste technische gegevens
Lengte over alles 8,00 m
Maximum breedte 1,90 m
Diepgang 0,35 m
Scheg 0,60 m
Mast (strijkbaar) 5,00 m
ra 4,00 m
Zeiloppervlak – razeil 4 m x 3,5 m 14 m²
Aantal doften 7
Aantal riemen 8
Dikte huidgangen 15 mm
Aantal gangen 16
Totaal gewicht 1,5 ton

Het enige Vikingschip officieel in de vaart in de Benelux.

Het Viking Genootschap is erin geslaagd om als eerste en enige een replica Vikingschip officieel in de vaart te brengen.

Het schip is een getrouwe reconstructie op schaal 1/3 van het Vikingschip, gevonden te Gokstad in Noorwegen. Het is het type Vikingschip waarmee de Vikingen gedurende de 9de – 10de eeuw overzeese tochten naar Europa ondernamen.

De drakenkop die op de voorsteven is bevestigd geeft het schip zijn onmiskenbare opvallende herkenbaarheid en maakt het tevens tot een bijzondere, aantrekkelijke verschijning.

Bijzonder is dat deze sviri eveneens een replica is van een vondst uit de Schelde.

Het schip kan gezeild en geroeid worden en beschikt tevens over een binnenboord motor en een buitenboord hulpmotor. Het is in overeenstemming met alle wettelijke veiligheidsvoorschriften.

De naam Nøkkvi is de Oudnoorse vertaling van Nekker of waterduivel.