Scaldingi op uw event?

Verschillende ambachten

Onze Scaldingi verzorgen optredens waarbij allerlei ambachten op Viking wijze worden uitgeoefend.

Een gewoon optreden duurt een volledige dag van 10 – 17.00 uur.

Opstellen van de tenten en het maken van vuur hoort bij het optreden.

Je kan ons ook boeken voor een verkort programma of een meerdaags optreden. De uitgeoefende ambachten zijn afhankelijk van de aanwezige deelnemers.

Ambachten als spinnen met spintol, bandweven, been bewerken, werken met leer (schoenen maken, pijlen maken, … zijn standaard.

Wij maken optredens op maat van uw wensen. Vraag naar onze mogelijkheden.

Koken

Bij het begin van de dag maken we vuur, met een silexsteen en een vuurslag, om te koken. Wij maken een lekkere, stevige Viking soep klaar in onze grote geklinknagelde, handgesmede ketel van 35 liter. De soep bevat diverse groenten, paddestoelen en vlees. Bij een dagoptreden is de soep inbegrepen in de prijs en kunnen de bezoekers rond de middag een kom proeven.

Wij bakken ook Vikingbroodjes op de replica’s van de bakplaten van Oseberg.

Scholen

Voor de scholen zijner verschillende mogelijkheden, die gaan van ene beperkt optreden tot workshops, filmvoorstelling en voordrachten. Telkens aangepast aan de leeftijd van het publiek. Wij maken ook programma’s op maat van uw wensen.

Meewerken aan tentoonstellingen kan enkel als er voldoende bewijzen en waarborgen zijn ivm verzekering van de tentoongestelde stukken. In functie van de lessen geschiedenis kunnen wij de leerkrachten ook een “Vikingbad” geven, een korte, intensieve onderdompeling in de kennis van de Viking tijd.

Voor de scholen hanteren wij verlaagde tarieven voor de optredens.

IJslandse Paarden 

Indien je een groot spektakel wenst uit te bouwen rond de Vikingen kan het nuttig zijn om er ook een optreden met IJslandse paarden bij te betrekken of de kans te bieden om te schieten met een blijde (slingerkatapult). Met de IJslandse paarden wordt een show gegeven waarin de verschillende en typische gangen van de IJslander worden getoond en wordt “de bierproef” gedaan. Hierbij wordt met een gevuld glas bier in de hand het terrein rondgereden zonder te morsen. Dit kan enkel met de specifieke gang “de tölt”.

Blijde of slingerkatapult.

De blijde is een verkleinde reconstructie (met een werparm van 4,5 meter) van de slingerkatapulten die door de Vikingen gebruikt werd bij de belegering van Parijs. Om deze te gebruiken hebben we een terrein nodig dat minstens 50 meter lang is en 10 meter breed, wat geheel wordt vrijgehouden en afgespannen met linten. De blijde kan door de bezoekers (onder toezicht) worden bediend.

Varen

Wij kunnen bij een optreden ook niet varend Vikingschip meenemen, mits meerprijs

 

Wij werken aan een mogelijkheid om tochten met een klein Vikingschip te organiseren. Hier dient wel voldaan te worden aan diverse veiligheidsvoorschriften.

Meer informatie hierover zal volgen op deze webstek.

 

Voordrachten

Wij geven voordrachten ondersteund door een PowerPointpresentatie.

De voordrachten duren tussen 1-2 uur. De organisator zorgt zelf voor de technische ondersteuning (scherm, beamer, laptop, evt micro en geluidsinstallatie), zodat wij enkel onze geheugenstaaf dienen aan te sluiten.

Er zin drie mogelijkheden:

  • Het dagelijkse leven van de Vikingen in al haar aspecten.
  • Vikingschepen en scheepsbouw
  • Het belang en de rol van de Vikingen bij het ontstaan van Vlaanderen en Nederland.

De voordracht kan ook gekoppeld worden aan de voorstelling van de film “Vikingen, meesters van wind en golven”.

Film “Vikingen , meesters van wind en golven”.

De film “Vikingen , meesters van wind en golven” is een coproductie van het Viking Genootschap met Acina. Hij duurt ongeveer 15 minuten en is volledig digitaal, waardoor hij beantwoordt aan de hoogste kwaliteitsnormen. Het is een Vlaamse historische documentaire over de Vikingen: de eerste en enige ooit geproduceerd en verfilmd in Vlaanderen!

Op een professionele wijze en met diverse hoogstaande technische snufjes werden beelden van authentieke vondsten samengebracht met realistische eigentijdse weergaven van het dagelijkse leven van de Vikingen. Anderhalf jaar opzoekingwerk, verfilming en montage maken deze productie tot een unicum in Vlaanderen.

Heel sterk aanbevolen voor leraars, scholen en anderen die rond het thema Vikingen werken.

De film mag enkel door onze verenging vertoond worden en is niet in de handel verkrijgbaar.

Hij behaalde volgende Prijzen:

-          Bronzen medaille in de categorie documentairefilms

-          Prijs Provac voor 'een goede montage'

-          Prijs VTB-VAB Antwerpen voor 'een goede filmexpressie'

-          Prijs Leslie Peeters voor 'de historische evocatie'

Graag meer informatie?

Neem contact op, klik hier!